Arper in the new Helsinki library

© Tuomas Uusheimo Photography

Arper collections furnish Oodi, a new library recently inaugurated in the heart of Helsinki and designed by the Finnish firm ALA Architects.

The building, located in central Töölö, unfolds on three levels designed to interact with one another. The first two floors feature multipurpose spaces, a cinema and workshop areas, while on the third floor you can find the library: a quiet area seemingly fluctuating over the lively city, just the perfect place to relax and have a break.

 

© Tuomas Uusheimo Photography

Among the bookshelves, the trees and the break rooms, Arper collections interact with the surrounding architecture and blend in seamlessly with the different areas. This ever-changing space develops underneath the undulated ceiling on an equally irregular wooden surface, lit by skylights and the surrounding glass walls. Positioned along the whole library area, the Saari and Catifa 80 sofa and armchair collections create cosy urban living rooms where people can sit down and read. The Catifa Sensit seats, arranged alongside the glass walls, invite people to unwind and enjoy the views, while young readers can take a seat on the colorful Pix ottomans in the children’s area.

© Tuomas Uusheimo Photography

Heikki Ruoho, Designer at ALA Architects, describes the project concept and the choice of the Arper collection as follows:
“The building features elegant and supple lines. Its profile makes us think of long waves outlined on the horizon, a harmonious blend with nature. At once, it also conveys a strong architectural message embodied by the geometric shape of a rectangle stretching out, just as the arch of an arrow.
We wanted the furniture to be in line with this language. Elegant and minimal shapes, precisely as the ones Arper collections express that integrate with the space and intensify their elements of style.
These functional products can bear the intense use they are meant for; they are extremely versatile for the comfort of guests of all ages with varied needs.
Flexible products that cater to the wishes that rapidly change over the day and depending on the areas; they are light and jolly to express the playful side of this project, whilst preserving its cultural value.
Colors play an essential role as well. On the ground floor, black prevails, combined to natural colors and wood, thus strengthening the essential lines of the space concept, while the colors chosen for the library express a natural and harmonious feeling in a space where the boundary between inside and outside disappears.”

© Tuomas Uusheimo Photography

The library intends to be a gathering place for the residents, and once again Arper products contribute to define the different areas within the building through a strong identity and innovative drive, allowing to personalize the individual experience of the spaces.
Arper’s know-how is once again employed by international A&D professionals, effectively contributing to the realization of such a cutting-edge project.

We use cookies and third-party cookies to enhance your navigation experience of our website. By continuing to navigate you declare to accept and consent to the use of cookies pursuant to the relevant terms and conditions. To learn more and modify your settings go to our Privacy Policy